היתרונות הבריאותיים של מגורים בבית מעץ – שיפור איכות האוויר, הפחתת מתח ואלרגנים ותחזוקה קלה יותר
עץ היה במשך שנים חומר הבנייה המועדף לבניית בתים בכל רחבי העולם. היום, אפילו עם כל החומרים המתועשים שקיימים, עץ ממשיך להיות חומר בנייה פופולרי. יתר על כן, בשנים האחרונות ישנה התעניינות מחודשת בעץ כחומר בנייה מרכזי, לא רק בזכות האסתטיקה ותחושות החמימות שהוא מעניק, אלא גם בזכות היתרונות הבריאותיים הרבים שהוא מציע. מגורים בבית מעץ יכולים לתרום לשיפור בריאותי במגוון היבטים, כולל איכות האוויר, שלווה נפשית, הפחתת חשיפה לכימיקלים מזיקים והפחתת אלרגנים. בפסקאות הבאות נתמקד בהיבטים האלו ונבחן ביחד את היתרונות הבריאותיים של מגורים בבית מעץ לאור מחקרים עדכניים.
עץ הוא כמובן חומר בנייה טבעי, ובתים מעץ משדרים תחושת קרבה לטבע. אך האם הטענה שעץ בריא יותר מבטון או חומרים מתועשים אחרים מתקיימת גם במבחן מדעי? התשובה לכך היא כן! כפי שנראה בהמשך. בעוד שהחשיבות של איכות האוויר בבית ומניעת חשיפה לכימיקלים מזיקים ידועה באופן רחב, ישנם יתרונות נוספים שאינם תמיד מובנים מאליהם, כמו ההשפעה החיובית של עץ על בריאות הנפש והפחתת אלרגנים בסביבה הביתית.
המאמר יעזור לכם לראות שבריאות היא לא רק תוצאה של הימנעות ממזיקים אלא גם חוויה כוללת של רווחה פיזית ורגשית. השילוב של מחקר מדעי עם הבנה אנושית נותן לנו תמונה רחבה איך העץ תורם לבריאותנו. החזרה לחומרים טבעיים כמו עץ אינה רק טרנד אופנתי, אלא עשויה להתברר כהחלטה בריאותית משמעית. בזמנים בהם הקשר לטבע הולך ומתרופף, חומר כמו עץ מזכיר לנו את החשיבות של החיים בהרמוניה עם הסביבה שלנו.
איכות האוויר בבית מעץ
אחד מהיתרונות המרכזיים של מגורים בבית מעץ הוא היכולת של העץ לווסת את הלחות באוויר הפנימי. עץ הוא חומר טבעי שנושם אשר מסוגל לספוג ולשחרר לחות, תכונה שמכונה "היגרוסקופיות". תכונה זו מאפשרת לעץ לשמור על איזון לחות מיטבי בתוך הבית. כלומר, כאשר האוויר בבית לח מדי, העץ סופג את הלחות. לעומת זאת, כאשר האוויר יבש מדי, העץ משחרר לחות חזרה לאוויר. מחקר שנערך על ידי קבוצת חוקרים בשנת 2001, אשר פורסם ב-Journal of Environmental Health, הצביע על היכולת הזו של העץ לתרום לאיזון לחות בסביבה הביתית.
החשיבות של איזון הלחות באוויר אולי גדולה ממה שנדמה לכם. לחות יתר יכולה לגרום לצמיחת עובש ופטריות בסביבה הביתית, ואלה מוכרים כגורמי אלרגיות, אסטמה ובעיות אחרות של דרכי הנשימה. אבל זה לא נגמר פה, עובש ופטריות גם מפיצים ריח רע ויכולים להיות עמידים מול מאמצי ניקוי ולהוות אתגר כשמנסים להיפטר מהם ולכן גם מגבירים את הצורך בתחזוקה יותר תדירה כדי למנוע אותם.
בנוסף, עודף לחות יכול לפגוע במבנה הבית עצמו ע"י גרימת ריקבון והפיכה לקרקע פוריה לחרקים. מאידך, יובש יתר יכול לגרום לבעיות עור, לעיניים יבשות ולתחושה כללית של חוסר נוחות. לכן, היכולת של העץ לשמור על איזון לחות אופטימלי מועילה בעקיפין גם לבריאות הדיירים וגם לשמירה על תקינות הבית.
הממצאים מהמחקר (*1 מקור בסוף המאמר) מצביעים על כך שבתים מעץ מציעים פתרון פשוט וטבעי לשיפור איכות האוויר הפנימי. לעץ יש יכולת טבעית לווסת לחות שאין לחומרים מתועשים רבים וכתוצאה מזה לעיתים קרובות נדרשות בנוסף גם מערכות לוויסות טמפרטורה ולחות. שימוש בעץ כחומר בנייה עיקרי, משפר את האיכות הכללית של האוויר בבית ועוזר לשמור על בריאות בני הבית בלי התערבות טכנולוגית מורכבת ו/או יקרה.
הרגשה נפשית חיובית
מעבר לתועלות הפיזיות הברורות, מגורים בבית מעץ יכולים להשפיע לטובה גם על הבריאות הנפשית שלנו. תחושת הרוגע והשלווה שהימצאות בין חומרים טבעיים כמו עץ מביאה לנו ידועה ומצוינת במחקרים רבים. מחקר שנערך ביפן על ידי טושיפומי קוואמוטו (Toshifumi Kawamoto) ו- נאוטו קובאיאשי (Naoto Kobayashi) בשנת 2011, אשר פורסם ב-International Journal of Environmental Research and Public Health, מצא כי מגע עם עץ טבעי מוריד את רמות המתח והחרדה ומשפר את ההרגשה הכללית.
חומרים טבעיים, ובעיקר עץ, נוטים להיות קשורים לתחושות חיוביות ורוגע. כשאנחנו נמצאים בסביבה מלאה בחומרים טבעיים, אנחנו חשים קרבה לטבע וחווים תחושת רוגע והתחדשות. זו תחושה שמאפשרת לנו לברוח מעט מהמתחים והלחצים של חיי היומיום העמוסים ועוזרת לנו לשמור על איזון נפשי.
המחקר של Kawamoto ו-Kobayashi בדק כיצד אנשים מגיבים פיזיולוגית ונפשית למגע עם עץ. המשתתפים במחקר דיווחו על תחושות של נינוחות ושלווה, ורמות המתח הנמדדות שלהם ירדו באופן משמעותי. מחקר זה הוא דוגמה אחת מיני רבות על היתרונות הנפשיים של חשיפה לחומרים טבעיים. באיזשהו מובן עמוק, העץ מקשר אותנו לשורשינו ולסביבה הטבעית שממנה הגענו.
בנוסף, ידוע כי שימוש בחומרים טבעיים כמו עץ בתוך הבית יכול לשפר את האקוסטיקה ולהקטין רעשים לא רצויים. ההפחתה ברמות הרעש תורמת לסביבה רגועה יותר שמאפשרת מנוחה ואיכות חיים משופרת. הסביבה השקטה והשלווה שמעניק העץ, ביחד עם יכולתו ליצור אווירה חמה ומזמינה, עוזרת לתקשורת בינאישית טובה יותר ולחוויית חיים הרמונית ונעימה יותר.
לבסוף, גם עיצוב הפנים מושפע מעץ. חזות העץ יוצרת סביבה אסתטית ומזמינה. בתים בעלי עיצוב עכשווי שמשתמשים בעץ כחומר בנייה ועיצוב מרכזי, לא רק שמשרים רוגע, אלא גם מצטיינים במראה מודרני ואלגנטי. כשאנחנו מרגישים שמחים ומרוצים מהסביבה שבה אנו גרים, הדבר משפיע ישירות על איכות החיים שלנו ועל הבריאות הנפשית שלנו.
בית מעץ מפחית חשיפה לחומרים כימיים מזיקים
בתים מודרניים רבים עשויים מחומרים מתועשים שמכילים כימיקלים שונים, כמו פורמלדהיד, בנזן וחומרים נדיפים נוספים (VOCs). חומרים אלו יכולים לשחרר אדים שמזיקים לבריאות, ובכך להוביל לבעיות נשימתיות, כאבי ראש, ושאר תחלואות. מאידך, במגורים בבית מעץ, ישנה ירידה משמעותית בחשיפה לכימיקלים מזיקים שכאלו. עץ טבעי, במיוחד כאשר הוא מטופל בדרכים מסורתיות ולא בתוספת חומרים כימיים, נחשב לחומר בטוח ובריא יותר לשימוש במבנה הבית.
פורמלדהיד, למשל, הוא אחד החומרים הנפוצים ביותר במבנים מודרניים שמשמש לייצור דבקים, צבעים וחומרי איטום. החומר הזה משחרר אדים רעילים שיכולים לגרום לגירוי בעיניים, גירוי במערכת הנשימה וחשיפה ממושכת אולי קשורה להתפתחות סוגים מסויימים של סרטן. מחקרים שנערכו על חשיפה לתרכובות אורגניות נדיפות, כמו בסקירה המדעית של NIH שפורסמה בשנת 2007 על ידי Basso ו-Spengler, מראים כי עץ טבעי יכול להפחית את החשיפה לתרכובות אורגניות נדיפות בצורה משמעותית.
בנוסף לכך, העץ מטבעו פולט פחות חלקיקים וללא כימיקלים תעשייתיים רבים אשר מוצאים דרכם לתוך חומרים מתועשים. בעת חימום הבית למשל, אין שחרור נוסף של כימיקלים מהעץ, את אותו הדבר אי אפשר להגיד כאשר מדברים על חומרים תעשייתיים רבים שיכולים לפרק ולשחרר חומרים מסוכנים.
עץ טבעי שמתוחזק באופן נכון גם נשמר בצורה טובה יותר לאורך זמן. שימוש בעץ טבעי לעיצוב וריהוט גם תורם להפחתת הכמות הכוללת של תרכובות אורגניות נדיפות בבית.
המגמה לעבור לחיים בריאים וטבעיים יותר הביאה אנשים בכל רחבי העולם לחפש פתרונות בנייה ירוקים ואקולוגיים. השימוש בעץ כחומר טבעי, שמקורו ביערות עם כריתה מנוהלת, הוא לא רק בחירה שטובה לסביבה אלא גם כזו שמשפיעה באופן ישיר על בריאות הדיירים. בשורה התחתונה, כאשר אנו שוהים בסביבה עם פחות כימיקלים מזיקים, אנו מפחיתים במידה ניכרת את הסיכונים הבריאותיים ומאפשרים לעצמנו ולבני משפחתנו לחיות חיים בריאים ונעימים יותר.
הפחתת אלרגנים
אלרגנים כמו אבק, עובש ופטריות יכולים לגרום לבעיות בריאותיות משמעותיות, במיוחד בקרב אנשים הסובלים מאלרגיות ואסטמה. מגורים בבית מעץ יכולים לסייע בהפחתת החשיפה לאלרגנים אלה, ובכך לשפר את איכות החיים של דיירי הבית. כמו שכבר צויין, יכולתו הטבעית של העץ לווסת לחות באוויר הפנימי מסייעת בהקטנת הסיכויים לצמיחת עובש ופטריות, אשר משגשגים בתנאי לחות גבוהה.
במחקר שנערך על ידי K.A. Abraham בשנת 2015, אשר פורסם ב-Building and Environment, נמצא כי עץ יכול לסייע בהפחתת כמות האבק והעובש בסביבה הביתית, ובכך לתרום לסביבה בריאה ונקייה יותר מאלרגנים.
בנוסף, אבק בעצמו הוא גורם אלרגני נוסף שרבים סובלים ממנו, במיוחד באזורים יבשים או בתקופות השנה שבהן האוויר יבש יותר. בתים מעץ שומרים על רמת לחות מאוזנת שמקטינה את התפשטות האבק בבית. אוויר יבש יכול להעלות אבק ולהפיץ אותו ברחבי הבית, בעוד באוויר לח מדי העובש מתרבה. העץ מאזן בין הקטבים הללו ויוצר אווירה מאוזנת ובריאה יותר.
כמו כן, ייתכן שקיימת תופעה של "רגישות מוגברת" (Multiple Chemical Sensitivity), שבה לכאורה יש אנשים אשר רגישים במיוחד לחומרים כימיים בשימוש נפוץ. בשביל אנשים אלו רמות רגילות של חומרים כימיים בכמויות מזעריות שלא מפריעים לרוב האנשים עשויות לגרום לאי נוחות רבה. בבית מעץ שלא נעשה בו שימוש בחומרים כימיים מסוכנים לעיבוד ושימור העץ, פוחתת חשיפת הדיירים גם לחומרים כימיים בכמויות קטנות, מה שתורם לבריאותם הכללית.
יתרונות נוספים של בית מעץ
מעבר ליתרונות הבריאותיים הברורים, עץ מציע גם מספר יתרונות נוספים שהופכים אותו לחומר בנייה ייחודי ובחירה חכמה עבור הבית שלכם. תחזוקה של עץ עשויה להיות פשוטה יותר בהשוואה לחומרים אחרים. עץ יכול להישמר במצב מצוין באמצעות תחזוקה מינימלית, הכוללת צביעה, ליטוש וטיפול נגד מזיקים. מלבד זאת, במקרים של בלאי או נזק, ניתן לתקן או להחליף חלקים מעץ בצורה פשוטה וזולה יחסית. בעזרת הטיפול הנכון, עץ יכול להאריך שנים רבות ואף להיראות טוב יותר עם הזמן.
מבחינה חברתית ופסיכולוגית, קיים משהו בעץ שמחבר אותנו לשורשים שלנו ולסביבה הטבעית שלנו. המגע, הריח והמרקם של העץ יוצרים חוויה חושית מלאה שמתפשטת ברחבי הבית. השימוש בעץ מעודד תחושה של חום, קרבה והתחברות לטבע, תחושות שהיו קיימות בתרבויות רבות מאז ומעולם. הסביבה ההרמונית שמקנה עץ יכולה להיות מזמינה לא רק לדיירי הבית אלא גם לאורחים, ליצור תחושת קהילה ולחזק את הקשרים הבינאישיים.
יתר על כן, בתים מעץ מציעים אסתטיקה טבעית ונעימה לעין שמתאימה לכל סגנון עיצובי. בין אם מדובר בעיצוב כפרי, מודרני, אקלקטי או מינימליסטי – עץ משתלב בצורה מושלמת ומוסיף עומק וחום לחללים פנימיים. העץ מעשיר את החלל ומעניק לו מראה טבעי ובריא, שהפך למבוקש במיוחד בעידן האדריכלות הירוקה והקיימות שלנו.
עוד פן חשוב של השימוש בעץ הוא ההיבט הסביבתי. עצים הם מקור מתחדש וחומר בר-קיימא כאשר הם מנוהלים בצורה אחראית. הבחירה בעץ כחומר בנייה היא בחירה שמקטינה את טביעת הרגל הפחמנית של הבית ומספקת פתרון בנייה שמכבד את הטבע.
ביחד עם כל היתרונות הבריאותיים שנדונו קודם לכן, אפשר לראות איך עץ מציע חבילת יתרונות שלמה: עמידות ופשטות בתחזוקה, השפעות חיוביות על הבריאות הנפשית והפיזית, והתאמה לסביבה ולקהילה. כל אלו הופכים את העץ לחומר אידיאלי לבנייה שמציע לא רק בית אלא סביבה בריאה, עתידית, ומחוברת לטבע.
אז נסכם
מגורים בבית מעץ מציעים מגוון רחב של יתרונות בריאותיים ומעבר לכך. איכות האוויר משתפרת באופן משמעותי בזכות יכולתו של העץ לווסת לחות ולהפחית את הסיכון להתפתחות עובש אבק ופטריות, שמהווים גורמי סיכון לבעיות נשימה ואלרגיות. ההשפעות הנפשיות החיוביות מהחשיפה לחומר טבעי מועילות להפחתת מתח וחרדה, ומספקות תחושה של שלווה ורוגע בסביבה ציבורית הבנויה בעיקר מחומרים מתועשים.
בנוסף, הפחתת החשיפה לחומרים כימיים מזיקים הנמצאים בחומרים מתועשים רבים היא יתרון משמעותי של עץ טבעי. מגורים בבית מעץ מפחיתים את הסיכון להיחשף לכימיקלים מזיקים כמו תרכובות אורגניות נדיפות, שיכולות לגרום לבעיות נשימה, גירויים ובעיות בריאותיות נוספות. בטווח הארוך, העץ מאפשר סביבה ביתית בטוחה יותר ובריאה לדיירים.
מאידך, העץ לא נשאר רק בתחום הבריאות הפיזית והנפשית אלא גם מציע יתרונות נוספים מאוד פרקטיים. הוא חומר בנייה עמיד וקל לתחזוקה, שניתן לעצב בסגנונות שונים ולהתאים לכל בית. ההתאמה הסביבתית והשימוש במקורות מתחדשים תורמים לשמירה על הטבע וכדור הארץ. כל אלו מציבים את העץ כחומר בנייה מוביל שמתעלה מעל חומרים מתועשים בהמון בחינות.
אם אתם עומדים בפני רכישה או שיפוץ של ביתכם, שקלו את האפשרות של השימוש בעץ. לא רק שתקבלו בית מרהיב ומרשים, אלא גם תשפרו את איכות החיים שלכם ושל משפחתכם. החיים בבית מעץ לא רק נוחים ונעימים אלא גם בריאים יותר לכם, ולסביבה.
—
מקורות שהוזכרו במאמר וקריאה נוספת לכל המעוניינים:
*1 – Hameury, S. (2001). Control of Indoor Relative Humidity with the Use of Wood Materials. – Journal of Environmental Health.
– Kawamoto, T., & Kobayashi, N. (2011). Psychological and Physiological Effects of Touching Wood. – International Journal of Environmental Research and Public Health.
– Basso, L. M., & Spengler, J. S. (2007). Health Risks of Volatile Organic Compounds in Building Materials: A Systematic Review. – Environmental Health Perspectives.
– Abraham, K. A. (2015). The Effects of Wooden Materials on Indoor Air Quality and Dust Reduction. – Building and Environment.