מבני עץ מרשימים מהעולם

מבני עץ

מבני עץ מרשימים מהעולם

ברחבי העולם, מבני עץ בולטים בזכות היופי והייחודיות שלהם. הם מציעים שילוב של אסתטיקה ייחודית, תחושת חמימות ויתרונות סביבתיים. השימוש בעץ כחומר בנייה מרכזי נפוץ הן במבנים מסורתיים והן בפרויקטים מודרניים, ומאפיין תרבויות רבות ושונות. זו בחירה שמכבדת את הטבע ומשלבת טכניקות בנייה מסורתיות עם גישות עכשוויות לקיימות.

מאמר זה יעסוק בכמה מהמבנים המרשימים ביותר העשויים מעץ. מדוגמאות של כנסיות עתיקות ועד מבנים מודרניים וחדשניים, נסקור כיצד השימוש בעץ תורם לעמידות, לאסתטיקה וליחס מכבד לסביבה. מבנים אלו מהווים דוגמאות מובהקות לשילוב של עיצוב ופונקציונליות, תוך שמירה על עקרונות קיימות ומסורת כאחד.

 

סטאבקירקה של בורגונד, נורווגיה – (Borgund Stave Church)

מבני עץ

הסטאבקירקה של בורגונד היא אחד מהדוגמאות המרשימות ביותר של כנסיות עץ נורווגיות מסורתיות. היא נבנתה במאה ה-12, וידועה בזכות הבנייה העמידה שלה והעיטורים העדינים. הצורה הארכיטקטונית הייחודית והגגות המשולשים המדרוגים הופכים את הסטאבקירקה לסמל מובהק של הכנסיות הנורווגיות מתקופת ימי הביניים.

 

כנסיית הלנד, נורווגיה – (Heddal Stave Church)

כנסיית הלנד היא הכנסייה הגדולה ביותר מסוגה בנורווגיה, שנבנתה במאה ה-13. הכנסייה מרשימה בגודלה ובמורכבות האדריכלית שלה, המשלבת את הטכניקות המסורתיות של הבנייה בעץ עם תכנון עיצובי מתקדם לאותה תקופה. המוטיבים הגותיים והוויקינגיים המגולפים בעץ מקנים לה מראה מיוחד במינו.

 

בקתות האצטרובל, יער מאלבורגטו, באיטליה – (pine cone cabins italian alps)

לראות תמונה חפשו בגוגל את הביטוי בסוגריים

בפינה נסתרת של יער מאלבורגטו שבו איטליה פוגשת את אוסטריה וסלובניה, נמצאות שתי בקתות עץ ייחודיות שמזכירות אצטרובלים ענקיים. הבקתות משתלבות בהרמוניה ביער שסביבן.

הפרויקט נקרא "פיניה" (Pigna) – אצטרובל באיטלקית – והוא פותח עבור תחרות אדריכלות בשנת 2014. כיום הבקתות משמשות כמתחם אירוח כאשר כל אחת בגודל 35 מ"ר. המבנים מלוטשים בגימורים של עץ טבעי ונמצאים בגובה של 2.5 מטר מעל הקרקע, מה שמאפשר להשקיף על הנוף המהמם מסביב.

הגגות של הבקתות מתנשאים לגובה של 10 מטרים, כך שהם נמצאים בקו אחיד עם העצים מסביב. חלון גג מספק לאורחים הזדמנות לצפות בכוכבים מהמיטה הזוגית הנמצאת בקומה העליונה. הקומה השנייה מכילה מטבח פתוח ואזור מגורים, כמו גם חדר אמבטיה קטן.

קלאודיו בלטרמה, האדריכל הראשי, מסביר: "המבנה עשוי כולו מעץ עם בידוד סיבי עץ ומכוסה ברעפים מעץ ארז.

 

קפלת קאמפי, פינלנד – (Kamppi Chapel)

קפלת קאמפי (Kamppi Chapel), הידועה גם כ"קפלת השקט", ממוקמת בלב הלסינקי, פינלנד. הקפלה, נבנתה בשנת 2012 והיא דוגמה מודרנית למבנה עץ פורץ דרך. העיצוב המעוגל והעדין שלה נועד לספק מקום של שקט ושלווה בתוך העיר הסואנת. העץ שנבחר לבניית הקפלה מעניק תחושת חום ורוגע, ומעצים את התחושה האינטימית של הכנסייה.

 

כיפת העץ של זלנוגרד, רוסיה (skydome cabin)

לראות תמונה חפשו בגוגל את הביטוי בסוגריים

עוד מבנה עץ מכובד הוא בפרויקט ייחודי שממוקם דווקא בזלנוגרד, שעה צפונית למוסקבה ברוסיה. כיפה זו, שנבנתה על ידי חברת "Skydom", מונעת עקרונות חדשניים ושמה דגש על עמידות אקולוגית, היא סמל למגמת האדריכלות בת-קיימא כיום.

הכיפה בזלנוגרד היא 'בית חלומות' עבור בעליה בזכות עיצובה המיוחד בקוטר 9 מטרים. מבנה הכיפה מציע חלל פנים מרווח עם אווירה פשוטה ונעימה, מושלמת לשלווה ורוגע. צורת הכדור של הבית, יחד עם המבנה הכפול שמשרת גם כשלד וגם כמעטפת, מעניקה לכיפה חוזק כפול מזה של בית רגיל באותו גודל ומאפשרת תמיכה בעומסי שלג של עד כ-700 קילוגרמים למטר רבוע.

הבנייה של הכיפה עושה שימושים חדשניים בעץ: החיפוי החיצוני עשוי מעץ לגש סיבירי (Siberian Larch), והמבנה הפנימי עשוי מעץ אורן (Pine Wood). מחברי האורן שלה קריטיים לחוזק המבני ותוכננו בידי מהנדסי אווירונאוטיקה ויוצרו בטכנולוגיה מתקדמת. בנוסף, בזכות צורת הכיפה, אין צורך בקירות נושאי משקל, ולכן חלל הפנים מציע גמישות רבה בתכנון. הבית, שזמן בנייתו עמד על חודשיים בלבד, חתך את עלויות החימום בחצי בזכות צורתו המיוחדת והשיקולים ההנדסיים שהקטינו את איבוד החום.

מבחינה אקולוגית, השימוש בעץ בבניית הכיפה תורם לא רק לאסתטיקה ולאיכות המבנה אלא גם משתלב בתפיסת עולם ירוקה וברת קיימא. בעל הבית מציין כי "אורח חיים אקולוגי אינו רק תרבות של כבוד לטבע, אלא שימוש נכון ומושכל במשאבים לטובת נוחות".

 

מקדש האמת, תאילנד – (The Sanctuary of Truth)

מקדש האמת בתאילנד הוא מוזיאון לא גמור שנמצא עדיין בבנייה, הוא תוכנן על ידי איש העסקים התאילנדי לק ויריאפאן. זהו שילוב ייחודי של מקדש וטירה המעוצבים בהשראת ממלכת איותיה (Ayutthaya Kingdom) ומשלבים בתוכם תכנים בודהיסטיים והינדואיסטיים. המבנה כולו בנוי מעץ ממגוון סוגים. בניית המקדש החלה בשנת 1981 וממשיכה עד היום, עם צפי לסיום הבנייה בשנת 2025 לכל המוקדם. למרות שהמקדש עדיין בבנייה, הוא פתוח למבקרים שיכולים לסייר בו כשהם חובשים כובעי מגן.

המבנה המרהיב של המקדש עוצב בהשראת מקדשי ממלכת איותיה ומשלב סגנונות אדריכליים תאילנדים. כל פני השטח של המבנה מעוטרים בעיטורים מהמסורות התאילנדית, ההינדואיסטית, הבודהיסטית, הסינית והחמרית. השימוש המגוון בסוגי עצים שונים מעניק למבנה מרקמים שונים. העץ העתיק ביותר שבו נעשה שימוש הוא עץ Takien, שממנו נבנה העמוד הראשי של המקדש הצפוי להחזיק מעמד 600 שנים. המקדש, שמתנשא לגובה של למעלה מ-30 מטרים, משאיר רושם עמוק על המבקרים בו, עם נוף מרהיב של מפרץ תאילנד ברקע. החלל הפנימי מרהיב לא פחות.

 

בנייני עץ רבי קומות – סטרנדפארקן, שוודיה (strandparken sundbyberg)

לראות תמונה חפשו בגוגל את הביטוי בסוגריים

בין מבני העץ המרשימים ביותר בסקנדינביה, אי אפשר לשכוח מבנייני המגורים סטרנדפארקן שנבנו בשוודיה. מדובר בפרויקט פורץ דרך בעולם האדריכלות הירוקה, אשר מציב סטנדרט חדש לבנייה רב קומתית בעץ. סטרנדפארקן הוקם בשנת 2013 והפך לבניין העץ הראשון בעולם המתנשא לגובה של שמונה קומות, כאשר כולו עשוי עץ – מהשלד ועד החזית.

הפרויקט הוקם במטרה להדגים את הפוטנציאל של הבנייה בעץ לא רק כחלופה ידידותית לסביבה אלא גם כעמידה, בטוחה, ואסתטית ברמה הגבוהה ביותר. החומרים שנבחרו לפרויקט הם עץ בלמינציה מודבק (CLT), המציעים חוזק ועמידות לאורך זמן. התוצאה היא מבנה מרשים המשלב נוחות מודרנית עם יתרונות אקולוגיים משמעותיים.

הצלחת סטרנדפארקן לא נגמרת בגימור האסתטי שלו אלא גם בהשפעתו הבינלאומית. מאז הקמתו, המבנה זכה לביקורים מרשימים של משלחות מיותר מ-150 מדינות ברחבי העולם, שבאו ללמוד את הפתרונות הטכנולוגיים והאדריכליים שהיוצרים של הפרויקט הצליחו ליישם. המבנה הפך למקור להשראה לפרויקטים גדולים נוספים בשוודיה ומחוצה לה.

תכנון והשפעה

חברת White Arkitekter הייתה אחראית לעיצוב החדשני של סטרנדפארקן, והחשיבה סביבתית עמדה במרכז התכנון. הטכניקות המתוחכמות של בָּנִיַּת עץ שמתאימות למבנים גבוהים הן פרי עבודה משולבת של מהנדסים, אדריכלים ומדעני חומרים, ששואפת למזער את טביעת הרגל האקולוגית של מבנים עירוניים מודרניים תוך הבטחת עמידותם בפני תנאי מזג אוויר קשים ורעידות אדמה.

 

מרכז התרבות של סקלפטאה, שוודיה – (Skellefteå Cultural Centre)

המרכז התרבותי של סקלפטאה הוא דוגמה מרשימה נוספת לשימוש בעץ באדריכלות מודרנית. ממוקם בשוודיה, המרכז התרבותי הזה נבנה כולו מעץ ומציג גישה חדשנית ובת קיימה לבנייה. הבניין בן 20 קומות וכולל בתוכו תיאטראות, גלריות אמנות, ספרייה ומלון. מה שמייחד את המבנה הוא השימוש בטכנולוגיה מתקדמת של בנייה בעץ מוצק ומודולרי, תוך התחשבות בפליטות פחמן מופחתות ובקיימות סביבתית.

העיצוב של המרכז התרבותי מותאם היטב לאקלים המקומי והוא מציע חללי פנים חמימים ומזמינים, לצד גיאומטריה חיצונית מרתקת. העץ מעניק תחושת חום וטבעיות שמהווים ניגוד מעניין למבנים האורבניים הקונבנציונליים. המרכז התרבותי הפך במהירות לאחד הסמלים הארכיטקטוניים של האזור ומדגים כיצד ניתן לשלב בצורה מושלמת מסורת וחדשנות בבנייה בעץ. 

המבנה מספק לא רק מרחב תרבותי ואמנותי למבקרים, אלא גם מהווה מודל לחיקוי לכל הקשור בבנייה בת-קיימא ובהשתלבות עם הסביבה. כך, הוא מצטרף לרשימה המכובדת של מבני העץ המרשימים בעולם.

 

לסיכום, מבני העץ המרשימים ברחבי העולם משקפים את הכבוד הרב שאנשים חולקים לסביבה הטבעית שלהם. הם מסמלים את השילוב הייחודי של מסורת והתחדשות, תוך דגש על קיימות ושמירה על איכות הסביבה. עץ, כחומר בנייה רב תכליתי, מעניק למבנים אלו לא רק אסתטיקה ייחודית אלא גם תפקוד ואקולוגיה משופרת.